Natuurlijke zoetstoffen
March 8, 2018 Goedkope stevia hoe kan dat

Goedkope stevia hoe kan dat?

Goedkope stevia hoe kan datt

Goedkope stevia hoe kan dat? 

Er zijn verschillende manieren om de prijs van stevia te drukken, om op deze manier een goedkope stevia aan te bieden. Goedkope stevia hoe kan dat?

In ieder geval kan dit niet voor een kwalitatief goed en zuiver product.

 Kwaliteitsproducten zijn nu eenmaal iets duurder. Bij goedkope varianten is het soms zelfs zeer vreemd dat het überhaupt stevia mag worden genoemd. 

Gebruik van vulstoffen

Neem bijvoorbeeld de Canderel stevia zoetstof die u bij de Albert Heijn vindt. Deze wordt aangeboden voor 2,99€ voor 40 g. Dit is een uitstekende prijs voor 40 g stevia. Maar helaas, bekijkt u het etiket maar eens.

Het product bevat slechts 2,2% steviol glycoside.  Van de 40 g stevia die u denkt te kopen koopt u dus maar 0,88 g steviol glycoside.

De rest, maar liefst 97,8%  is maltodrexine. Een zeer goedkope zoetstof 

Wij van natuurlijke zoetstoffen vinden het wel heel apart dat dit een zoetstof op basis van steviol glycoside mag worden genoemd. Waarom wordt dit niet een zoetstof op basis van maltodrexine genoemd?

Uiteindelijk betaald u 3,40€ per g steviol glycosde! 

Dus de vraag goedkope stevia, hoe kan dat, kan je hier dus beantwoorden met: meng een klein beetje stevia met een goedkope vulstof. Uiteindelijk is de stevia die u koopt ontzettend duur!

Dit is slechts 1 voorbeeld, maar is gelijk aan alle zogenaamde stevia zoetstoffen die u in de normale supermarkt koopt. 

U koopt gewoon maltodrexine met een zeer kleine hoeveelheid steviol glycoside.

Gebruik het goedkope gedeelte van de steviaplant.

De blaadjes van de steviaplant bestaat uit verschillende deeltjes zie een zeer zoete smaak hebben, de zogenaamde steviol glycosiden.

Dee steviol glycosiden worden onderverdeeld in:

  • Stevioside 
  • Rebaudiana A
  • Rebaudiana C
  • Dulcoside A
  • Rebaudioside B
  • Rebaudioside D
  • Rebaudioside E

Zoals u waarschijnlijk wel weet, heeft stevia een bittere bijsmaak. Deze bittere bijsmaak verschilt enorm per type steviol glycoside. Deze bijsmaak is het minst bij de  Rebaudiana A. De Rebaudioside daarentegen heeft een hele sterke biterre bijsmaak en is daardoor bijna niet eetbaar.

De Rebaudiana A komt procentueel het minst voor in de stevia bladeren en is daardoor ook het meest kostbare. De andere steviol glycoside maken een groter gedeelte van de steviabladeren uit en zijn daardoor ook goedkoper.

Wordt er op een label niet het type steviol glycosiden vermeld? Dan kunt u ervan uitgaan dat het niet de Stevia Rebaudiana A is.

Indien u als producent het kwalitatief beste ingrediënt gebruikt, met veruit de beste smaak,  dan vermeld u dat natuurlijk altijd op uw label.

Goedkopere stevia varianten gebruiken veelal de goedkopere steviol glycosiden. En dat proeft u!

De smaak is vele malen bitterder. Proeft u dit niet dan is het bijna zeker dat er andere producten worden gebruikt om dit maskeren. En dan is het maar de vraag wat dit is. Het zal echter in ieder geval een goedkoop bijproduct zijn. 

Onduidelijke producenten en leveranciers

Het aantal aanbieders vanuit China is op dit moment gigantisch. Vanuit China kan je dan ook goedkope stevia kopen. Maar wilt u dat?

Als u wel eens in China bent geweest, dan zult u het met ons eens zijn dat de woorden hygiëne en ethiek een andere betekenis hebben dan dat wij die in Nederland kennen. 

Vaak wordt er aangegeven dat alles gecertificeerd is. Maar wat is de waarde hiervan? De vervuilde babyvoeding was ook volledig gecertificeerd. 

Chinezen kopen liever westerse voedingsmiddelen dan producten afkomstig uit eigen land. Dit zegt veel over het vertrouwen wat de mensen lokaal hebben. Goedkope stevia hoe kan dat, is dus eigenlijk simpel, koop het uit China. 

Wilt u dit wel in uw voeding hebben? Wij in ieder geval niet!

Goedkope stevia hoe kan dat

Zoals u hierboven kunt lezen, kan dit alleen door in te leveren op smaak, betrouwbaarheid van de herkomst of het vermengen met goedkope vulstoffen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *