Alternatieve zoetmiddelen voor vegans

Samenvatting Artikel

De beste suikervervangers voor veganisten

Ben je op zoek naar alternatieve zoetmiddelen voor vegans? Als vegan eet je geen vlees, vis, zuivel en eieren, maar dat is niet het enige. Vegan draait ook om gezond leven. Veel vegans letten daarom ook op hun inname van (tarwe)gluten en suiker. Ben jij van plan om suiker in te wisselen voor alternatieve zoetmiddelen? In dit artikel vertellen je we je welke alternatieve zoetmiddelen voor vegans er zoal zijn. Lees snel verder en ontdek de verschillende soorten alternatieve zoetmiddelen.

Xylitol

Xylitol is een natuurlijke zoetstof die in vezels van diverse soorten fruit, groenten en berkenbomen komt. De meeste xylitol wordt gewonnen uit berkenbomen. In xylitol zit 40% minder calorieën dan suiker. Wel beschikt het over dezelfde hoeveelheid zoetkracht als suiker. Hierdoor kun je suiker gerust vervangen door xylitol en kun je alsnog een lekkere zoete taart maken. Xylitol heeft verder geen vervelende bijsmaak, waardoor deze perfect verhit kan worden en kan worden vermalen tot bijvoorbeeld poedersuiker. Ook heb je met xylitol niet snel met tandbederf te maken. Let wel op dat xylitol duurder is dan suiker en het niet overal verkrijgbaar is. Vaak verkopen natuurwinkels wel xylitol.

Erythritol

Erythritol is vergelijkbaar met xylitol en is in bepaalde gevallen ook beter. Erythritol is een organische verbinding (ook wel een suikeralcohol) die als suikervervanger wordt gebruikt. Het komt van nature voor en kan worden gemaakt van maïs door middel van enzymen en fermentatie. Deze suikervervanger beschikt tevens over dezelfde zoetkracht als suiker. Erythritol is echter lastiger te vinden dan xylitol, maar het is zeker aan te raden om dit eens te proberen als je het ergens tegenkomt. 

Ahornsiroop

Ahornsiroop is ook wel sap van esdoornbomen. Na het verdampen hiervan, blijft er een dikke siroop over. Deze siroop wordt in verschillende gradaties verkocht, waaronder een A, B en C graad. Hierbij is de A graad het minst zoet en de C variant het meest zoet. Ahornsiroop is minder belastend voor de bloedsuikerspiegel dan normale suiker.

Agavesiroop

Agavesiroop wordt ook wel uit de agaveplant gewonnen en is vergelijkbaar met ahornsiroop. Echter is er een belangrijk verschil en dat is dat agavesiroop voor wel 25% zoeter is dan normale suiker. Wil je suiker vervangen door agavesiroop, dan moet je dus goed opletten dat je niet teveel siroop gebruikt. Qua smaak is de smaak het meest te vergelijken met honing. 

Kokosbloesemsuiker

kokosbloesemsuiker is tevens een goed zoetmiddel voor vegans. Kokosbloesemsuiker staat ook wel bekend als palmsuiker, kokosnootsuiker of kokossuiker. Dit zoetmiddel heeft een unieke smaak. Bij kokosbloesemsuiker van goede kwaliteit is er geen sprake van verhitting geweest. Hierdoor blijven de voedingsstoffen van dit zoetmiddel geheel bewaard. Ook zorgt kokosbloesemsuiker net als xylitol niet voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Suiker kan ook eenvoudig vervangen worden door kokosbloesemsuiker, hoewel je ervoor moet zorgen dat je er niet teveel van gebruikt, gezien de smaak dan gaat overheersen. Kokosbloesemsuiker heeft een karamelachtige smaak en is erg lekker in verschillende soorten bereidingen.

Welke alternatieve zoetmiddelen voor vegans ga jij proberen?

Alternatieve zoetmiddelen voor vegans feature image 01
Recente blog artikelen

Hoe kun je suiker vervangen?

Wil je suiker vervangen door een goed alternatief, omdat je bijvoorbeeld van plan bent om een heerlijk dessert te maken? Er wordt vaak gebruikgemaakt van witte geraffineerde suiker in de bereiding van desserts.

Lees meer »

Alles over Xylitol

Xylitol, wat is het eigenlijk en wat zijn de voordelen hiervan? Xylitol is ook wel een natuurlijke zoetstof die tot de categorie van de polyolen behoort. We noemen xylitol ook wel suikeralcohol. Xylitol is even zoet als normale suiker en bevat 2,4 calorieën per gram.

Lees meer »

Alles over Stevia

Ben jij benieuwd wat stevia is en wat hier de voordelen van zijn? Dan zit je hier goed, want in dit artikel vertellen wij je alles over stevia. Stevia is ook wel een natuurlijke zoetstof die van de Stevia Rebaudiana plant komt. Deze werd eeuwen geleden…

Lees meer »

Waarom alternatieve suikers?

Ben jij benieuwd wat de voordelen van alternatieve suikers zoal zijn? Wanneer je minder suiker en ook minder calorieën wilt gebruiken, kunnen kunstmatige zoetstoffen de ideale oplossing hiervoor zijn.

Lees meer »