Alles over Xylitol

Samenvatting Artikel

Xylitol: wat is het en wat zijn de voordelen?

Xylitol, wat is het eigenlijk en wat zijn de voordelen hiervan? Xylitol is ook wel een natuurlijke zoetstof die tot de categorie van de polyolen behoort. We noemen xylitol ook wel suikeralcohol. Xylitol is even zoet als normale suiker en bevat 2,4 calorieën per gram. Dit is een van de vele voordelen die xylitol bieden heeft. Het komt van origine uit de Finse berkenboom, maar is ook in sommige soorten groente en fruit te vinden. Xylitol wordt onder andere toegepast in suikervrije producten, kauwgom, snoep en mondverzorgingsproducten zoals tandpasta. In dit artikel gaan wij wat dieper in op de voordelen van xylitol. Ben jij al nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Beschikt over een lage glycemische index

Xylitol beschikt over een lage glycemische index. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Xylitol heeft een glycemische index van 7, wat vrij laag is vergeleken met de glycemische index van tafelsuiker. Deze heeft een GI van 70. De lage glycemische index komt omdat het xylitol langzaam door het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor worden grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomen, wat ten gunste is van mensen die last hebben van diabetes. Xylitol bevat 2,4 calorieën per gram. Dit is veel minder in vergelijking met tafelsuiker dat 4 calorieën per gram bevat. 

Sterkere botten

Xylitol brengt ook als voordeel met zich mee dat het de botmineraaldichtheid verhoogt. Zo helpt het calcium uit je lichaam op te nemen en wordt osteoporose voorkomen, wat de botten sterker maakt. Verzuring in het lichaam zorgt voor zwaardere botten. Xylitol vermindert de zuurgraad hiervan en vermindert zodoende ook de negatieve effecten.

Biedt ondersteuning aan de spijsvertering

Xylitol staat er tevens om bekend de spijsvertering te verbeteren. Zo heeft het hetzelfde effect als voedingsvezels in de darmen. Het verhoogt namelijk de darmfunctie en helpt diverse aandoeningen zoals aambeien, diarree, obstipatie en zweren te voorkomen. Ook bevordert het de groei van goede bacteriën in de darmen.

Vermindert oor infecties

Infecties ontstaan doorgaans door bacteriën in de mondholte. Xylitol helpt het aantal bacteriën te verminderen, waardoor ook oor infecties niet snel zullen ontstaan. Veel mensen die xylitol gebruiken hebben dan ook minder last van oor infecties. 

Sterke tanden

Xylitol helpt ook bij sterke tanden en helpt tandbederf voorkomen. Zo helpt het bij de bestrijding van Streptococcus mutans. Dit is een orale bacterie die tandcariës veroorzaakt.
Hierbij halen bacteriën voedsel uit de glucose die je binnenkrijgt en zorgen ze voor gaatjes in je tanden en kiezen. Door xylitol hebben de bacteriën minder voedingsbronnen. Ook zorgt het ervoor dat de tanden en kiezen sterker worden door meer calcium uit het spijsverteringsstelsel te vergroten. Xylitol zorgt er ook voor dat je minder snel last hebt van een slechte adem, wat door bacteriën veroorzaakt wordt. Daarom zit er vaak ook xylitol in kauwgom. Ook kan het beschadigd glazuur herstellen vanwege de alkaliserende werking van xylitol. Neem je een voedingsmiddel met xylitol op, dan wordt de orale PH waarde in je mond hoger. Dit resulteert ook in sterker en harder glazuur. 


Wist jij al over deze voordelen van xylitol?

Alles over Xylitol feature image 01
Recente blog artikelen

Hoe kun je suiker vervangen?

Wil je suiker vervangen door een goed alternatief, omdat je bijvoorbeeld van plan bent om een heerlijk dessert te maken? Er wordt vaak gebruikgemaakt van witte geraffineerde suiker in de bereiding van desserts.

Lees meer »

Alles over Stevia

Ben jij benieuwd wat stevia is en wat hier de voordelen van zijn? Dan zit je hier goed, want in dit artikel vertellen wij je alles over stevia. Stevia is ook wel een natuurlijke zoetstof die van de Stevia Rebaudiana plant komt. Deze werd eeuwen geleden…

Lees meer »

Waarom alternatieve suikers?

Ben jij benieuwd wat de voordelen van alternatieve suikers zoal zijn? Wanneer je minder suiker en ook minder calorieën wilt gebruiken, kunnen kunstmatige zoetstoffen de ideale oplossing hiervoor zijn.

Lees meer »