Waarom alternatieve suikers?

Samenvatting Artikel

De voordelen van alternatieve suikers op een rijtje

Ben jij benieuwd wat de voordelen van alternatieve suikers zoal zijn? Wanneer je minder suiker en ook minder calorieën wilt gebruiken, kunnen kunstmatige zoetstoffen de ideale oplossing hiervoor zijn. Deze bevatten geen koolhydraten en zorgen daardoor niet voor grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit is weer goed voor mensen die overgewicht of diabetes hebben. In dit artikel vertellen wij welke alternatieve suikers er zoal zijn, wat de voordelen hiervan zijn en hoe je dit kunt combineren met een gezonde leefstijl. Lees snel verder en ontdek meer over alternatieve suikers!

Welke natuurlijke suikervervangers zijn er?

Er zijn verschillende alternatieve suikers ofwel natuurlijke zoetstoffen. Natuurlijke zoetstoffen worden ook wel uit het sap, de bladeren, vruchten of bloemen van planten gewonnen. Je kunt hierbij denken aan agavesioop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. Deze suikers bevatten calorieën, maar hebben een lage glycemische index. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet stijgt en weer daalt. 

De voordelen van suikervervangers

Alternatieve suikers brengen diverse voordelen met zich mee. Zo bieden natuurlijke suikervervangers de volgende voordelen:
– Minder calorieën en daarmee gezonder dan suiker
– 100% natuurlijk product
– Vriendelijk voor de tanden
– Rijke smaak en lijkt ook op suiker. 

Suikervervangers en gezondheid

Alternatieve suikers hebben een positief effect op de gezondheid. Zo zijn ze geschikt voor mensen die gezonder willen gaan eten of met een dieet bezig zijn en toch graag iets zoets hieraan toe willen voegen. Suikervervangers bevatten vrijwel geen koolhydraten, waardoor ze ook geschikt zijn als je een koolhydraat arm dieet of een proteïne dieet volgt. Ook zijn er speciale soorten suikervervangers die veel eiwitten bevatten, waardoor ze geschikt zijn voor een eiwitrijk dieet. Bovendien zijn suikervervangers veilig te consumeren voor mensen die te maken hebben met diabetes. Deze hebben namelijk geen effect op de bloedsuikerspiegel- Dit in tegenstelling tot suiker. Hierdoor zijn natuurlijke suikervervangers zeer geschikt voor patiënten met diabetes. Een ander voordeel van natuurlijke alternatieve suikers is dat deze tandvriendelijk zijn. Deze zorgen er juist voor dat je gebit bescherming heeft tegen gaatjes en remt de groei van bacteriën in de mond af. Echte suiker zorgt daarentegen juist voor gaatjes en meer bacteriën in de mond.

Wat zijn de gezondste alternatieve suikers?

Wij hebben ook de gezondste alternatieve suikers voor je op een rijtje gezet. Dit zijn:
– Rauwe biologische honing: rauwe biologische honing is zeer gezond, heeft een gemiddeld tot lage glycemische index, meerdere gunstige enzymen en mineralenrijke bijenpollen.
– Stevia: stevia is een gezonde natuurlijke zoetstof en wordt uit de bladeren van de steviaplant gewonnen. Deze zoetstof is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en bevat nauwelijks calorieën. Ook laat het de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau niet stijgen.
– Ongeraffineerde stroop: dadelstroop, ahornsiroop en graanstropen beschikken over goede voedingsstoffen hetzij ze ook een hoge glycemische index hebben. De stroop is ook niet erg zoet, waardoor je er snel teveel van kunt gebruiken.

Wist jij dit al over alternatieve suikers en ga jij ook eens proberen of het vervangen van suiker door alternatieve suikers iets voor jou is? 

Waarom alternatieve suikers feature image 01
Recente blog artikelen

Hoe kun je suiker vervangen?

Wil je suiker vervangen door een goed alternatief, omdat je bijvoorbeeld van plan bent om een heerlijk dessert te maken? Er wordt vaak gebruikgemaakt van witte geraffineerde suiker in de bereiding van desserts.

Lees meer »

Alles over Xylitol

Xylitol, wat is het eigenlijk en wat zijn de voordelen hiervan? Xylitol is ook wel een natuurlijke zoetstof die tot de categorie van de polyolen behoort. We noemen xylitol ook wel suikeralcohol. Xylitol is even zoet als normale suiker en bevat 2,4 calorieën per gram.

Lees meer »

Alles over Stevia

Ben jij benieuwd wat stevia is en wat hier de voordelen van zijn? Dan zit je hier goed, want in dit artikel vertellen wij je alles over stevia. Stevia is ook wel een natuurlijke zoetstof die van de Stevia Rebaudiana plant komt. Deze werd eeuwen geleden…

Lees meer »