Alles over Stevia

Samenvatting Artikel

Stevia: wat is het en wat zijn de voordelen?

Ben jij benieuwd wat stevia is en wat hier de voordelen van zijn? Dan zit je hier goed, want in dit artikel vertellen wij je alles over stevia. Stevia is ook wel een natuurlijke zoetstof die van de Stevia Rebaudiana plant komt. Deze werd eeuwen geleden door de inheemse bevolking in Paraguay ontdekt. In de 19e eeuw ontdekte een Zweedse onderzoeker de plant ook en nam deze de plant mee naar Europa. Stevia is in verschillende varianten verkrijgbaar, maar de meest populaire variant is het witte poeder. Stevia heeft een zoete, hetzij wat andere smaak dan suiker. Stevia is om verschillende redenen een goede vervanging voor suiker. Wij zochten dan ook uit wat de voordelen van stevia zijn en hebben ze voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ontdek meer!

Geen calorieën

Geraffineerde suikers zijn dikmakers, want ze bevatten veel calorieën. Dit in tegenstelling tot stevia. Stevia bevat geen calorieën. Wel is deze zoetstof van nature wat bitter. Om de bittere smaak neutraliseren, voegt de voedingsindustrie hier vaak alsnog suiker aan toe, waardoor deze wel calorieën bevat. Het beste kun je dan ook stevia in pure vorm kopen. Denk bijvoorbeeld aan stevia van Natrena. 

Voorkomt trek

Suiker heeft een verslavende werking, waardoor je er meer van gaat eten. Ook kunstmatige zoetstoffen zoals bijvoorbeeld sucralose en aspartaam beschikken over een lage glycemische index en geen calorieën, maar stimuleren nog steeds zoete trek. Onderzoek heeft uitgewezen dat stevia juist de zoete trek onderdrukt. Hierdoor grijp je minder snel naar suiker en krijg je als je stevia gebruikt ook nog eens minder calorieën binnen. 

Alternatief zoetmiddel voor diabetici

Suiker is slecht voor patiënten met diabetes, omdat het over vele simpele koolhydraten beschikt die in het bloed komen en hier problemen veroorzaken. Stevia is vanwege haar lage glycemische index het perfecte zoetmiddel voor diabetici. Stevia zorgt er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel niet stijgt.

Beter voor je tanden

Eet je veel zoetigheid, dan zal je dat al snel aan je tanden gaan merken. Suiker vormt namelijk een laagje bacteriën op je tanden, waardoor tandplak ontstaat. Later ontstaan er hierdoor ook gaatjes. Alternatieve suikers zoals xylitol en sorbitol zijn veel beter voor je tanden en worden tevens veel in tandpasta en kauwgom verwerkt, omdat ze zorgen voor mooie en gezonde tanden. Wil je mooie tanden behouden, dan kun je dus het beste stevia gebruiken in plaats van suiker. 

Verlaagt de bloeddruk

Stevia wordt al eeuwenlang gebruikt door inheemse stammen in Zuid-Amerika voor het zoeten van kruidenthee. Niet alleen zorgde stevia voor een betere smaak, maar verlaagde het ook de bloeddruk. Er zijn tegenwoordig diverse medicijnen tegen een hoge bloeddruk die beschikken over stevia. Onderzoek heeft uitgewezen dat stevia niet de bloeddruk van gezonde mensen verlaagd, waardoor je gewoon stevia kunt drinken zonder zorgen te hebben over dat je eventueel een te lage bloeddruk krijgt.

Wist jij al dat stevia deze vele voordelen heeft?

Alles over Stevia feature image 01
Recente blog artikelen

Hoe kun je suiker vervangen?

Wil je suiker vervangen door een goed alternatief, omdat je bijvoorbeeld van plan bent om een heerlijk dessert te maken? Er wordt vaak gebruikgemaakt van witte geraffineerde suiker in de bereiding van desserts.

Lees meer »

Alles over Xylitol

Xylitol, wat is het eigenlijk en wat zijn de voordelen hiervan? Xylitol is ook wel een natuurlijke zoetstof die tot de categorie van de polyolen behoort. We noemen xylitol ook wel suikeralcohol. Xylitol is even zoet als normale suiker en bevat 2,4 calorieën per gram.

Lees meer »

Waarom alternatieve suikers?

Ben jij benieuwd wat de voordelen van alternatieve suikers zoal zijn? Wanneer je minder suiker en ook minder calorieën wilt gebruiken, kunnen kunstmatige zoetstoffen de ideale oplossing hiervoor zijn.

Lees meer »