Suiker vervangen, zo doe je dat
Wil je suiker vervangen door een goed alternatief, omdat je bijvoorbeeld van plan bent om een heerlijk dessert te maken? Er wordt vaak gebruikgemaakt van witte geraffineerde suiker in de bereiding van desserts. Soms kiezen mensen ervoor om alsnog het gebruik van suiker te vermijden, maar je kunt suiker echter ook vervangen door een goed alternatief. Zo zijn er diverse natuurlijke zoetstoffen die je kunt gebruiken. Wij zochten uit op welke manieren je suiker kunt vervangen en hebben de opties voor je op een rijtje. Lees snel verder en ontdek meer over de diverse manieren om suiker te vervangen.
Honing
Je kunt bijvoorbeeld honing gebruiken in plaats van suiker. Dit is een natuurlijk zoetmiddel en een goed alternatief als je jouw dessert wat zoeter wilt maken of van een rijke smaak wilt voorzien. Gebruik dus geen 100 gram suiker, maar 80 gram honing. Verminder wel 15% van de andere vloeistoffen en moet je zeker niet vergeten wat bakpoeder in het deeg toe te voegen. Hierbij dien je wel de temperatuur van je oven met 25 graden te verlagen.
Stevia
Stevia is een alternatief zoetmiddel dat van de Zuid-Amerikaanse Steviaplant komt. In de natuur komt deze plant in vele vormen voor, maar de meest geschikte plant hiervoor is de Stevia Rebaudiana. Stevia beschikt over een hoge zoetkracht en deze is soms wel 300 keer groter dan die van suiker. Voor elke 100 gram suiker die vervangen dient te worden voor jouw bereiding gebruik je dus 40 gram stevia. Wil je het volume van de vervangen suiker aanpassen dan bereken je hierbij de maten van de andere vloeistoffen die in de desserts zitten. Hier voeg je nog yoghurt aan toe in de hoeveelheid van 15% van de vloeistoffen die je gemeten hebt.
Ahornsiroop
Ahornsiroop kun je ook perfect als suikervervanger gebruiken. Dit wordt vooral veel gebruikt Amerika en Canada. Het sap wordt verkregen door het bewerken van de esdoornboom om vervolgens de siroop te verkrijgen. Wanneer je desserts gaat bereiden, kun je het beste 100 gram suiker vervangen door 75 gram ahornsiroop. Hierbij kun je het beste een snufje bakpoeder in het mengsel doen. Verlaag de oventemperatuur hierbij met 25 graden en verminder 30% van de andere vloeistoffen.
Rietsuiker
Rietsuiker wordt ook veel gebruikt om suiker te vervangen in desserts. Dit is ook wel ongeraffineerde suiker en kan dan ook volledig verkocht worden. Rietsuiker is rijk aan vitamine en minerale zouten en beschikt over minder calorieën dan witte suiker. Je kunt het bij het bereiden van desserts in dezelfde hoeveelheid vervangen. Dit betekent dus dat 100 gram bruine suiker ook gelijk is aan 100 gram witte suiker. Hierdoor hoef je dus geen dingen uit te rekenen, wat wel zo makkelijk is.
Fructose
Fructose is tevens als suikervervanger te gebruiken. Dit is ook wel de suiker die in vruchten zit. Je kunt het eenvoudig in de supermarkten kopen in grootverpakkingen. Fructose wordt veel aangeraden ter vervanging van suiker in desserts. 80 gram fructose staat hierbij gelijk aan 100 gram suiker.
Weet jij al welke suikervervanger je gaat gebruiken voor jouw desserts?