Natuurlijke zoetstoffen
October 8, 2018 Stevia gezond, of toch niet?

Stevia gezond? Of toch niet?

Stevia gezond? Of toch niet?

Wat is Stevia? Wat zijn de toepassingen en voordelen ervan? Lees het op natuurlijke zoetstoffen. Het is een 100% natuurlijk product met een zeer zoete smaak. Puur kan deze zoetstof wel 200 tot 300 keer zoeter zijn dan gewoon suiker. Weet echter wel wat u koopt en kijk uit voor de goedkope alternatieven.

Stevia en de impact op uw lichaam:

Het is een zegen voor mensen die traditionele suiker niet kunnen opnemen. Het is een magisch voedselingrediënt. Het is een geweldig alternatief voor de gebruikelijke suiker. Het meest unieke kenmerk van dit ingrediënt is dat het geen calorieën aan je eten toevoegt.

Er zijn veel alternatieven voor suiker op de markt, maar anders dan deze is stevia afgeleid van een plant. En omdat het op natuurlijke wijze wordt geproduceerd en niet in een fabriek of productie-eenheid, wordt het als veilig en effectief beschouwd. Het is een geschenk van de natuur voor mensen die een gezonde levensstijl nastreven.

Deze plant heeft veel voordelen, maar niet alle delen van deze plant worden als veilig beschouwd om te eten.

Laten we meer te weten komen over Stevia plant-

Er zijn verschillende soorten planten beschikbaar en deze zijn lokaal bekend als snoepblad. Deze worden geteeld in New Mexico, Arizona en Texas. Maar de variëteit die wordt gebruikt als zoetstof, wetenschappelijk bekend als  Rebaudiana (Bertoni), groeit in Zuid Amerika en dan voornamelijk in Paraguay en Brazilië.

Mensen in deze gebieden hebben geprofiteerd van deze plant en gebruiken deze al eeuwenlang. Het wordt door hen in vele vormen gebruikt. Het wordt daar ook gebruikt als een geneesmiddel voor de behandeling van brandwonden, koliek, maagproblemen en soms zelfs als een anticonceptiemiddel.

Het wordt tegenwoordig in veel meer gebieden geteeld en wordt als een premium kruid beschouwd. Het is veilig om te zeggen dat dit niet zomaar een zoetstof is, maar een gezonde manier van leven.

Kan stevia worden gebruikt als suikervervanger?

Het is een suikervervanger. Volgens de FDA en de Europese unie is een extract van deze plant veilig om te eten. Het is veilig om deze stevia suiker te gebruiken als zoetstof en het wordt aanbevolen als een alternatief vanwege de unieke eigenschappen.

Deze zoetstof voegt geen calorieën toe aan je gerechten.. Het stelt mensen in staat om verantwoord te genieten van zoetigheden. Er is vastgesteld dat het eten van voedsel dat Stevia-suiker bevat in plaats van normale suiker, tot lagere insuline niveaus leidt.

Hoe verschilt stevia van normale suiker of kunstmatige zoetstoffen?

Deze suiker heeft nul calorieën en is veel zoeter dan de reguliere suiker, wat betekent dat je uiteindelijk minder suiker gaat consumeren. Het is suiker dat uit een plant wordt gewonnen en gezond en veilig is.
Dus dit betekent dat wanneer een recept een kop suiker nodig heeft het met slechts 1/4 van een theelepel Stevia hetzelfde niveau van zoetheid bereikt.

Behalve dat deze zoetstof 200 keer zoeter is dan normale suiker, verhoogt het de bloedsuikerspiegel niet, daarom is het een populaire suiker substituut voor mensen met type 2 diabetes. Naast het toevoegen van zoetheid heeft het ook nog andere voordelen voor de gezondheid.

Wat zijn de voordelen van stevia suiker?

Er zijn veel voordelen van. Laten we enkele zeer belangrijke en populaire bespreken -

  1. Vermindering van obesitas - Het bevat geen calorieën of glycemische impact. Een suiker zonder calorieën betekent dat je zoet voedsel en snoep eet, maar geen kilo's aankomt. Het kan helpen om obesitas te verminderen, maar er zijn ook andere factoren die uiteindelijk tot gewichtsverlies kunnen leiden. Deze zoetstof alleen kan het niet, maar kan zeker de snelheid van gewichtsvermindering verhogen, omdat bijvoorbeeld een dessert niet direct tot extra gewicht leidt indien er gebruik gemaakt wordt van dit alternatief. Producten met deze zoetstof bevatten aanzienlijk minder calorieën dan standaard producten met suiker. Denk bijvoorbeeld aan light frisdrank en dan niet degene die aspartaam bevatten.
  2. Het kan Endocriene ziekten genezen - Vanwege de medicinale eigenschappen van wordt er geclaimd dat het endocriene ziekten kan genezen.
  3. Het is een goede oplossing voor mensen met diabetes. Zoetheid zonder daadwerkelijke suiker- of koolhydraatinname is een goed antwoord voor alle diabetes type 2-patiënten. Wees echter waakzaam als u al insuline als medicijn gebruikt.
  4. Het voorkomt hypertensie - het helpt bij het verlagen van de bloeddruk. Iemand met lage bloeddruk moet dit vermijden.


Een ander uniek onderdeel van Stevia-suiker is dat het de eetgewoonten niet verandert of de stofwisseling niet beïnvloedt als het met mate wordt gebruikt. Het is gebleken dat mensen die stevia suiker gebruiken, een normaal metabolisme hebben en een lage bloedsuikerspiegel hebben in vergelijking met mensen die normale suiker consumeren.

Onderzoekers hebben bevestigd dat Stevia-suiker zich niet ophoopt in het lichaam tijdens het metabolisme.Het heeft nul calorieën vanwege de manier waarop ons lichaam de zoetstof metaboliseert. In tegenstelling tot suiker passeert het  stevia-extract uw spijsverteringskanaal snel en wordt het geëlimineerd zonder te worden afgebroken in calorieën.

Dit kan een voordeel zijn voor mensen die een gezond gewicht en levensstijl nastreven.

Is stevia suiker veilig om te consumeren?

Het is veilig om te consumeren. Hoewel het grotendeels afhangt van wat iemand bedoelt met 'stevia'. Of welk deel van de plant wordt gebruikt.
Stevia-bladeren of "ruwe Stevia-extracten" zijn niet goedgekeurd door de FDA voor gebruik als voedseladditieven, dus we moeten er altijd voor zorgen het juiste deel van de plant te gebruiken, dat is Reb A.

Reb A is een geïsoleerde  stof van de stevia plant die kan worden gebruikt als een zoetstof.

Tegenwoordig worden er meer en meer producten gezoet met stevia. Het is dan wel van belang dat de dropachtige smaak niet overheersend wordt.

Is Rebaudioside A  anders dan Stevia?

Over het algemeen verschilt Reb A van stevia doordat het een sterk gezuiverd product is.
Producten die worden verkocht als 'stevia' zijn groene stevia met hele bladeren. Stevioside en rebaudioside zijn beide namen voor extracten van de steviaplant.

Hoewel het veilig is, is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van medicijnen die ook de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Overtollig van alles is slecht, dus is het raadzaam om met mate te consumeren en niet teveel per dag.

Tot slot is stevia suiker een betere optie in vergelijking met kunstmatige zoetstoffen of normale suiker. Het helpt bij glucosetolerantie. We moeten het wel met mate gebruiken.

Het is veilig om te zeggen dat, indien geconsumeerd in redelijke hoeveelheden, gunstig kan zijn en kan bijdragen aan een gezonde levensstijl en ook aan gewichtsvermindering.

Voor natuurlijke zoetigheden en die ook helpen om je gezond te houden en zelfs je gezondheid verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *